INVESTSEINAJOKI.FI

Antti Savola haluaa, että ihmiset puhuvat toisilleen ja tekevät siten parempia hankintoja. Kuntien yritysten win-win korostuu etenkin näin kriisiaikana.

”Hankinnoissa pätevät samat säännöt kuin ihmissuhteissa. Mitä paremmin ymmärrät toista osapuolta, sitä varmemmin yhteistyö onnistuu”, sanoo Novice Oy:n omistaja Antti Savola. Hänen yrityksensä konsultoi kuntia ja yrityksiä julkisissa hankinnoissa ja tarjouskilpailuissa.

Teksti: Riitta Pollari, Era Content

Kun äiti ja isä sekä suurin osa sukulaisistakin on yrittäjiä, ei taida olla suuri yllätys, että pojastakin tulee sellainen. Ennen sukunsa esimerkin seuraamista Antti Savola, 33, ehti tehdä kuitenkin monenlaista muuta.

– On hyvä, että olin ennen muilla palkkatöissä. Jos olisin ryhtynyt pyörittämään omaa yritystäni ilman muualla hankkimaani monipuolista työkokemusta, olisi minulta jäänyt moni asia oppimatta.

Valmistuttuaan energiatekniikan diplomi-insinööriksi Antti Savola työskenteli seitsemän vuoden ajan Vaasan yliopiston ja konepajayhtiö Wärtsilän palveluksessa.

– Molemmat työpaikat opettivat valtavan paljon ja muodostivat kokonaisuuden. Yliopistolla tutkin Wärtsilää, ja Wärtsilässä taas pääsin hyödyntämään teoriaa käytännössä. Wärtsilässä tulivat tutuiksi tarjouskilpailut sekä alihankintasuhteiden ylläpitäminen, yliopistossa sain laajaa osaamista julkisista hankinnoista.

Kotiseudun ominaispiirteet tulivat tutuiksi

Vaasasta Savola siirtyi Seinäjoelle Into Seinäjoen palvelukseen. Julkisten hankintojen asiantuntijana hän vastasi hankintojen kehittämisestä eli toimi yhteistyössä päättäjien, viranhaltijoiden sekä yritysten kanssa.

– Oli hienoa tutustua monenlaisiin ihmisiin ja ymmärtää entistä syvällisemmin kotiseutuni ominaispiirteitä. Pääsin havainnoimaan ihan läheltä, miten kunnat ja kaupungit tekevät yhteistyötä yritysten kanssa.

  • Mietitkö yrityksen laajentumista tai sijoittumista uudelle paikkakunnalle? Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia, joiden avulla pääset eteenpäin. Tutustu vinkkeihimme tästä.

Toiminnan ja muutoksen ihmisenä Antti Savola ei tyytynyt havainnointiin. Hän halusi saada aikaan uudenlaista keskustelu- ja hankintakulttuuria.

– Yksityisen ja julkisen sektorin välinen kommunikointi saattaa välillä olla aika haastavaa. Ihmiset yrittävät parastaan, mutta kiireessä kangistutaan totuttuihin tapoihin eikä niistä löydetä ulospääsyä. Huomasin, että osa viranhaltijoista ei ollut tottunut kommunikoimaan yrityksille. Yritykset taas eivät osanneet kertoa toiminnastaan kuntaan päin.

Savolan onneksi kaikki osapuolet olivat kuitenkin enemmän kuin valmiita vuoropuhelun kehittämiseen.

– Minä olin neutraali ja turvallinen välittäjä keskusteluissa. Oli hienoa huomata, kuinka eri osapuolet oppivat vähitellen kommunikoimaan toistensa kanssa ja halusivat päästä parhaaseen mahdollisen lopputulokseen.

Ittellisyyden huonoin puoli on puhumattomuus

Koska onnistunut hankinta perustuu aina hyvään taustatutkimukseen, suunnitteluun ja kommunikointiin, Antti Savola ryhtyi järjestämään avoimia markkinavuoropuhelutilaisuuksia, joihin kutsuttiin mukaan alueen yrityksiä. Aluksi ilmassa oli arkuutta.

– Viranhaltijat saattoivat miettiä, mitä he saavat kertoa. Mitä jos yrityksen edustajat kysyvät jotakin, johon ei hankintalain takia edes saa vastata? Tämä pelko on ihan ymmärrettävää, koska ihmiset joutuvat tekemään työtään kovissa aikataulupaineissa ja suorituspaineissa.

Savola vertaa hankintakulttuuria ihmissuhteisiin. Mitä paremmin ymmärrät toista osapuolta, sitä paremmin yhteistyö onnistuu.

– Paljon tapahtui ja saimme aikaan muutosta. Etelä-Pohjanmaalla elää ittellisyyden ihannointi. Asioihin tartutaan rohkeasti ja uskalletaan tehdä eri tavalla. Täällä yrittäjä uskaltaa soittaa kaupunginjohtajalle ja ehdottaa tapaamista kahvikupposen äärellä. Ittellisyyden kääntöpuoli voi pahimmillaan olla puhumattomuuden kulttuuri sekä kateus. Ne johtavat aina huonoon yhteistyöhön. Tämän ajan voittajia ovat ne, joilla on hyvät yhteistyötaidot.

Matka 13 maahan avasi silmät

Vuosi 2017 oli Antti Savolan elämän käännekohta. Pitkään elänyt unelma maailmanympärimatkasta vaimon kanssa toteutui viimeinkin. Kolmeentoista maahan ja 62 kaupunkiin ulottuneen matkan annin Savola kiteyttää kahteen sanaan: silmät avautuivat!

– Matka ei ollut mitään jatkuvaa juhlaa vaan muuttui nopeasti arjeksi. Huomasin, että suhteeni esimerkiksi turvallisuuden kokemiseen muuttui. Aikaisemmin ajattelin, että vaikka elämä lyö välillä kovaa, pääsen kuitenkin turvaan omalle sohvalleni. Matkalla tajusin, että tuo turvallisuus on parasta rakentaa omaan mieleen, mikään paikka ei takaa sitä.

Toinenkin matkalla syntynyt havainto on auttanut arjessa eteenpäin. Matkakumppanin kanssa ei riidelty matkan aikana.

– Me ihmiset saamme riitoja aikaan ihan turhista pikkuasioista niin yksityis- kuin työelämässäkin. Jos meillä on avoin keskustelukulttuuri ja yhteiset päämäärät, moni turha kiista jäisi syntymättä.

Jokaisessa matkakohteessa Savola teki haastatteluja. Teemana oli onnellisuus ja yhteistyö, jota pohtivat niin viimeisin elossa oleva Alcatrazin vankilan vanki, Edinburghin yliopiston suomalainen väitöskirjatutkija kuin Kambodžan Pol Potin hirmuhallinnon vankileiriltä selvinneetkin.

Savola suunnitteli kirjoittavansa haastatteluista, mutta työkiireiden keskellä kirjoittaminen on siirtynyt. Luennoillaan hän sen sijaan on käyttänyt paljon esimerkkejä haastatteluista.

– Nämä Pol Potin helvetin läpikäyneet ihmiset sanoivat miettineensä vapautumisensa jälkeen ensisijaisesti sitä, mitä pitää tehdä seuraavaksi, jotta selviämme tästä. He eivät jääneet miettimään kostoa tai sitä, miksi näin kävi.

Kuntien kannattaa opetella hankkimaan

Palattuaan Suomeen Antti Savola päätti perustaa oman yrityksen ja alkoi hioa liiketoimintasuunnitelmaa. Näin syntyi Novice, joka on julkisten hankintojen ja B2B-tarjouskilpailujen konsulttitalo. Ennakointi, suunnittelu, toteutus, seuranta ja arviointi ovat yrityksen avainsanat.

– Hankinnan toteuttamisessa ei riitä, että mietitään kriteerit, heitetään ne maailmalle ja odotellaan, että tulee hyvät tarjoukset. Tämä on mennyttä maailmaa, josta pitää nyt siirtyä avoimeen vuoropuheluun.

Novice tarjoaa niin neuvontaa, koulutuksia kuin pitkäkestoista konsultointiakin.

– Kunnat ovat haastavassa tilanteessa. Niissä kärsitään kiireestä, resurssipulasta ja myös hankintaosaamisen puutteesta. Moni kunta kilpailuttaakin hankintakonsultin. Tunnen, että olen työssäni onnistunut, kun olen näitä kilpailutuksia voittanut.

Huonoina aikoina vastuullisuus korostuu

Novicella on laaja asiakaskunta, mutta helposti firma ei lähtenyt pyörimään.

– Lähetin ensimmäisten kuukausien aikana yli 10 000 viestiä sähköpostin ja LinkedInin kautta. Puheluiden määrää en enää edes muista. Kysyin neuvoa ja tein tarjouksia. Tämän koulun käytyäni ymmärrän, missä tilanteessa aloittelevat firmat ovat.

Nyt yrityksen asiakkaina on kuntia, kaupunkeja, valtion liikelaitoksia, ministeriöitä ja yrityksiä. Antti Savolan haaveena on lisätä kuntapäättäjien, poliitikkojen sekä yksityisen sektorin osaamista hankinnoissa. Ainakin perusasiat pitäisi olla hallussa.

– Aina pitää noudattaa yhdenvertaisuuden, syrjimättömyyden, avoimuuden sekä suhteellisuuden periaatteita. Hyvinä aikoina kunnat ja kaupungit hankkivat paljon, ja silloin täytyy varmistaa vastuulliset sekä kestävät toimintatavat ja lopputulokset. Ja kun huonot ajat koittavat, näihin asioihin pitää kiinnittää huomiota vielä tarkemmin.

Tutustu Noviceen tarkemmin täällä >>

Haluatko kuulla lisää?

Seinäjoki on tutkitusti Suomen paras paikka yrittää. Ota yhteyttä ja varaa tapaaminen, niin asiantuntijamme Jukka Pajunen auttaa sinua veloituksetta. Jukka Pajunen, puh. 044 418 1215, jukka.pajunen@intoseinajoki.fi. Voit myös varata ajan jättämällä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella.

Nimi

Sähköpostiosoite

Puhelinnumero

Terveiset