Maailman nopein moottoripyörä on made in Seinäjoki

Salakarin pajalla Seinäjoen Rengastiellä 3 kiihdytyspyörää rakenteilla. Etummaisella hän ajaa itse. Se on valmis mittelöön koska tahansa. Kuvat: Timo Aalto

Seinäjoesta on lyhyessä ajassa kehkeytynyt erikoismoottoripyörien valmistuksen keskittymä. Kaupungissa toimii niin sähkömoottoripyöriä valmistava Verge Motorcycles kuin kiihdytysmoottoripyöriin erikoistunut Fuel Express.

Verge Motorcyclesin ”the TS” on tulossa markkinoille tänä vuonna. Tuotantotilat Seinäjoella ovat parhaillaan viimeistelyssä. 

Vergen katse on alkuvaiheessa Euroopassa. Yhtiössä on laskettu, että vuonna 2025 Euroopassa myydään jo 450 000 sähkömoottoripyörää. Prosentin siivu siitä olisi 4 500 pyörää eli yli sadan miljoonan euron liikevaihto. Ensimmäisen tuotantovuoden liikevaihdoksi on budjetoitu miljoona euroa. Se toteutuu, kun ennakkoon tilatut 50 pyörää saadaan liikkeelle.

Sähkömoottoripyörä on kiinnostanut myös sijoittajia. Viime vuoden osakeanti tuotti sata uutta omistajaa ja miljoona euroa. Vergen erikoisuus on vannemoottori. Ratkaisussa takavanne on sisäkehältään paikallaan pysyvä ja ulkokehältään pyörivä sähkömoottori. Yhtiöllä on vireillä patentti.

Maailman nopeimmat

Toisessa seinäjokelaishallissa syntyy maailman nopeimpia kulkupelejä. Maailmanennätysmies Jaakko Salakari on rakentanut kiihdytysmoottoripyöriä koko aikuisikänsä ja nyt ammatikseen. 

Salakarin kiihdytystiimi Fuel Express toimii SPTR-Asennuksen tiloissa. SPTR on Fuelin pääsponsori. Pyöriä rakennetaan sekä omalle tiimille että asiakkaille. Salakari lupaa kiihdytyspyörän avaimet käteen -periaatteella  kenelle tahansa kiinnostuneelle. Salakari valmistaa itse yli 2 000-hevosvoimaisen nitrometanolilla käyvän moottorin ja rungon. Moottorin toiminnan analysoimisessa hyödynnetään simulointia. Tämä on poikkeuksellista. 

Salakari on itse pyöriensä kovin kuski. Ensimmäisen maailmanennätyksensä, 6,010 hän ajoi Alastarolla syyskuussa 2017. 2018 hän ajoi uudeksi kaksisylinteristen moottoripyörien maailmanennätykseksi 5,83 sekuntia. – Olen ensimmäinen ei-amerikkalainen maailmanennätyksen haltija. 

Seuraavakin maailmanennätys tullaan Salakarin mukaan ajamaan hänen pajansa pyörällä. Ajajana joko hän itse tai joku muu. – On tässä niin ylivoimainen teknologia. 

Tänä vuonna Salakari keskittyy kisaamisen sijasta pyörien valmistukseen ja kehittelyyn.  Kootessaan pyörää pala palalta ja kehittäessään uusia ominaisuuksia, hän jalostaa prototyyppejä, joita haluavat muutkin. – Tästä pajasta lähtee vain huippua, hän toteaa.

Verge Motorcyclesin ”the TS”.

Yritysten kotisivut
https://www.vergemotorcycles.com
https://www.facebook.com/pg/blesspetroleum.starosa/posts/

 

 

Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa