Maakunta ympärillä tekee Seinäjoen

Monialayrittäjä Hannu Pennalan mukaan seinäjokisuus kannattaa kaupanteossa aina ottaa puheeksi.

Kaikki yritykset, joissa olen mukana, ovat lähteneet omasta harrastuksesta. Moto-Seinäjoki tuli oman moottoripyöräharrastuksen myötä, Crossfit Seinäjoki niin ikään kasvoi pienen kaveriporukan yhteisestä intohimosta yritykseksi. Iisakki Järvenpään puukkotehtaassa olen mukana pienellä osuudella, mutta erittäin innoissani edelleen myös siitä. Työn on oltava kivaa, muuten tätä ei jaksa. Tämä ei ehkä ole bisnesmielessä kaikkein järkevin tapa yrittää, mutta minulle ainoa oikea. Olen aina ollut huono tekemään asioita pelkästään rahan takia.

Hannu Pennala, Moto-Seinäjoki, Crossfit Seinäjoki

Toki yrittämisen on oltava myös kannattavaa. Olemme Crossfit Seinäjoen osakkaiden kanssa tehneet ison taustatyön ja laskelmat ennen kuin päätimme olla mukana rakentamassa OmaSp Stadionin viereen 2000 neliön hallia. Halliprojekti on meille merkittävä investointi. Kassavirrat on laskettu ja markkinat kartoitettu, joten emme ole huolissamme pärjäämisestä. Kun omistus on vielä jakautunut kahdellekymmenelle osakkaalle, on yhdelle ihmiselle kasautuva riski aika pieni.

Kaupungilta tuli paljon apuja, kun etsimme sopivaa tonttia hankkeelle. Samaan syssyyn kävi ilmi, että myös Fillarikauppa Cycli etsi uusia tiloja. Halli on meidän yhteinen. Lisäksi sinne tulee vuokralle T2M-kuntosali. Yhteistyö on kaikin tavoin voimaa.

Yrittäjien välinen yhteistyö onkin yksi merkittävimmistä pluspuolista Seinäjoella ja koko maakunnassa. Aina löytyy ammattitaitoinen tekijä hommalle kuin hommalle. Vieläpä niin, ettei tule ryöstetyksi.

Pohjalainen ei hylkää kotimaakuntaa

Muualla Suomessa herättää ihmetystä, että Seinäjoen kokoisessa kaupungissa on varsinkin konepuolella isoja yrityksiä. Kerron ihmettelijöille, että meille tullaan asioimaan ympäri Suomea, vieläpä eniten ruuhka-Suomesta. Junayhteydellä tänne on helppo matkustaa. Eteläpohjalaisilla on hyvä maine rehteinä yhteistyökumppaneina. Konekaupassa maineen kasvattamisen paikka on siinä, kun vehkeet hajoavat – ja aina ne jossain vaiheessa hajoavat. Kun reklamaatiokeikka hoidetaan tyylikkäästi, se sana kiirii. Toki hyvästä maineesta saa kiittää kaikkia eteläpohjalaisia yrityksiä. Muidenkin tekemiset vaikuttavat.

Moni asiakas on täältä lähtöisin. Eteläpohjalaiset ovat siitä erikoista sakkia, että he eivät hylkää kotimaakuntaa, vaikka muuttaisivat muualle. Vähintäänkin auto tullaan aina ostamaan Seinäjoelta. Tiedän ihmisiä, jotka asuvat Helsingissä, mutta matkustavat vaateostoksille Seinäjoelle.

Jos jotain kehittämistä Seinäjoesta yrittäjäkaupunkina vielä kaipaisin, on se keskustan elävänä pitäminen. Keskusta ei saa näivettyä. Tämän vuoksi oli selvää, että uusi crossfit-hallimme nousee keskustaan.

Yrittämisen lisäksi teen palkkatyötä RTV:n aluejohtajana. Minulla on joustavat työajat, ja yrittämisen ja palkkatyön yhdistäminen sujuu hyvin, enkä haaveile ainakaan toistaiseksi työstä pois jäämistä. Olen nyt erittäin tyytyväinen siihen, missä olen. ”

 

Teksti: Kirsi Haapamatti, kuva: Krista Luoma
Kuvateksti:
Crossfit Seinäjoen taival alkoi kahvakuulien heiluttelusta Moto-Seinäjoen varaston nurkassa. Huhtikuussa Joupiskalle valmistuu uusi halli  ja lajin harrastajien määrä voidaan tuplata. Crossfit on laji, joka tarvitsee korkeaa hallitilaa.

 

Pikagallup:
Mikä on yrittäjän näkökulmasta parasta Seinäjoella?
Elinvoimainen maakunta tässä ympärillä, keskeinen sijainti ja hyvät liikenneyhteydet. Keskustasta pääsee junalla Helsinki-Vantaan lentokentälle suoraan. Myös pankkitoiminta on yrittäjän kannalta hyvää, rahoituksen kilpailuttaminen tuottaa tulosta.

Mitä kerrot ulkopaikkakuntalaisille Seinäjoesta?
Puhe kääntyy useimmiten aina siihen, että miten on mahdollista, että tämänkokoisessa kaupungissa on niin isoja yrityksiä. Kerron, mistä tämä johtuu. On hieno tunne saada kertoa olevansa Seinäjoelta, sen voi ylpeänä sanoa.

Paras paikka Seinäjoella.
Kodin ja työn lisäksi vietän eniten aikaani crossfit-salilla, mutta valitsen silti Joupiskan alueen. Ulkoilumaastot siellä ovat hienointa Seinäjokea.

www.moto-seinajoki.fi  

www.crossfittseinajoki.com

Haluatko kuulla lisää Seinäjoesta?

Seinäjoki jatkaa tänäkin vuonna voittokulkuaan yrittäjien ykköskaupunkina Suomessa. Kaupunki elää ja hengittää yritysten onnistumisen, menestyksen ja kasvun tahdissa. Yrittäjät ovat kaupunkimme käyntikortti, siksi esittelemme heitä erityisellä ylpeydellä. Tutustu yrittäjiimme ja heidän ajatuksiinsa. Olisitko mielelläsi osa tähtijoukkuettamme? Se sopii. Ota yhteyttä, jutellaan lisää.

7 + 10 =

Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa