miniFactoryn 3D-tulostin maailman huippuja

Olli Pihlajamäki (vas.) ja tekninen asiantuntija Riku Hietarinta käsissään komponentteja, jotka on valmistettu takana olevassa 3D-tuotantolaitteessa. Kuvat: Timo Aalto


Kolme vuotta sitten seinäjokelainen miniFactory operoi 90-prosenttisesti kotimaan markkinoilla. Nyt yrityksen liikevaihdosta 90 prosenttia tulee ulkomailta. Kuluttajille suunnatusta pöytämallisesta 3D-tulostimesta on siirrytty kaapin kokoiseen tuotantolaitteeseen, jolla valmistetaan komponentteja erittäin vaativaan käyttöön esimerkiksi auto-, avaruus-, öljy- ja kaasuteollisuudelle. Tulostin on palkittu omassa teknologiassaan maailman kärkeen.

– Ratkaiseva käänne liiketoiminnassamme tapahtui, kun löysimme uudeksi kumppaniksi ja osaomistajaksi suomalaisen biohajoavia muoviratkaisuja toteuttavan Arctic Biomaterialsin. Pystyimme yhdistämään 3D-tulostusteknologian ja polymeeriosaamisen ja tuloksena on maailman paras, erikoispolymeerien tulostukseen soveltuva laite, myyntijohtaja ja yksi omistajista Olli Pihlajamäki kertoo.  

Kevyet, ultrapolymeeristä valmistetut komponentit pystyvät korvaamaan tiettyjä metalliosia ja toimimaan erittäin haastavissa ympäristöissä keventäen samalla rakenteiden painoa. Mitä keveämpiä laitteet ovat, sitä vähemmän kuluu polttoainetta. 

Kemianteollisuuden kansainväliset suuryritykset ovat pienen seinäjokelaisyrityksen tärkeitä kumppaneita. 

– Materiaalivalmistajat ovat meille tärkeitä, koska niiden asiakkaat ovat meidän tulevia asiakkaitamme. Me varmistamme tiiviillä yhteistyöllä, että valmistajien materiaalit toimivat laitteellamme.

– Jälleenmyyjäverkostomme kasvoi viime vuoden alun kahdesta maasta 11:een ja liikevaihtomme oli n. 730 000 euroa. Tämän vuoden tavoite on laajentaa verkostoa 3-5 uuteen maahan ja saada liikevaihto hyvään kasvuun, toimitusjohtaja Janne Pihlajamäki arvioi.

miniFactoryn perusti vuonna 2012 Janne Pihlajamäki. Nyt yrityksessä on yhdeksän työntekijää. Tulostimen kotimaisuusaste on yli 90 prosenttia. Pääosa tuotantoketjun yli 50 yrityksestä on suomalaisia. 

Yrityksen kotisivut: https://minifactory.fi/

Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa