INVESTSEINAJOKI.FI

Kangastuvan oikeassa kädessä (kuvassa vasemmalla) uusi injektiotyökalu, jossa pistoskohdan syvyyttä voi säätää tarkasti. Kuvat: Elias Jokiranta Photography

Niinkin se voi mennä. Kun mieli alkaa irtautua työmoodista lomamoodiin, päähän voi nousta idea, joka toteutuessaan mullistaa silmäsairauksien hoidon teknologiaa. Näin kävi seinäjokelaiselle lääketieteellisen tekniikan diplomi-insinöörille Timo Kangastuvalle

Nyt Kangastupa on jännän äärellä. Päivä päivältä lähenee hetki, jolloin jo vuonna 2014 alkanut työ uuden keksinnön kaupallistamiseksi muuttuu todeksi. 

– Patentti Euroopassa on jo saatu ja parhaillaan haussa USA:ssa ja Japanissa. Menetelmä on vielä kokeellisessa vaiheessa, eikä sitä ole hyväksytty potilaskäyttöön. Käymme kuitenkin jo neuvotteluita mahdollisten kumppaneiden ja asiakkaiden kanssa. 

Kangastuvan jalostama laite on viralliselta nimeltään suprakoroidaalinen injektiotyökalu. Sen avulla silmäpotilaiden pistoshoito helpottuu ja tehostuu. Uudessa laitteessa mullistavaa on se, että lääkeannos pystytään kohdistamaan silmän kuorikerrokseen.

– Pistos voidaan kohdistaa aiempaa paremmin, jolloin teho paranee. Parhaimmillaan pistoskertoja voidaan harventaa reilusti nykyisestä ja lääkemäärää siten vähentää. Tämä tuo kustannussäästöjä. Tavoitteena on sekin, että hoitaja voisi tarvittaessa antaa pistokset. Tällöin säästyy lääkärien työaikaa ja jälleen myös kuluja.

Pistoksia annetaan maailmanlaajuisesti tällä hetkellä ainakin 20 miljoonaa vuosittain. Kun väestö vanhenee, rappeumat ja erilaiset silmäsairaudet lisääntyvät.

Visionistin koti Seinäjoella

Kangastupa on päivätyössä myyntipäällikkönä silmäkirurgisia laitteita maahantuovassa Iogen Oy:ssä. Työnantaja uskoo uuteen keksintöön niin, että lähti osaomistajaksi Kangastuvan Visionisti Oy:hyn. Iogenin kotipaikka on Tampere, Visionistin Seinäjoki. 

– Olen syntynyt Seinäjoella ja asunut täällä liki koko ikäni, joten yrityskin oli luonnollista perustaa tänne. 

Valtavat euromäärät eivät vielä vilise Kangastuvan silmissä. Bisnes on kuitenkin aidosti globaalia alusta lähtien.

– Suomessa ei ole suoranaisesti yhtään asiakasta ja koko maailmassakin vain muutamia kymmeniä. Tässä lähdetään miljardiluokan yritysten puheille kirjaimellisesti omasta autotallista, Kangastupa naurahtaa. 

Kysymys, missä Visionisti on viiden vuoden kuluttua, saa Kangastuvan hieraisemaan leukaansa.  

– Jaa-a. Tuote on toivon mukaan markkinoilla muodossa tai toisessa. Olemme löytäneet sopivan partnerin, homma on saatu rullaamaan ja mahdollisesti uuttakin tuotekehitystä saatu kylkeen.