INVESTSEINAJOKI.FI

Sofican OnePlus Taiwanille toimittamat automaattinen testitaulu ja kuvausrobotti pelaavat hyvin yhteen asiakkaan oman kasvontunnistuksen hiomiseen tehdyn testausaseman kanssa Sofican Smart Lab Enginen ohjaamina. Kuva: Sofica

Seinäjokelainen robotiikkayritys Sofica on tehnyt merkittävän päänavauksen länsimarkkinoille, kun maailmanlaajuinen puolijohdejätti AMD (Advanced Micro Devices) tilasi kolmeen Kanadassa sijaitsevaan laboratorioonsa robotiikka- ja automaatiojärjestelmät.

– Kaupalliset neuvottelut Pohjois-Amerikan yksikön kanssa alkoivat joulukuussa. Ennen tätä olimme jo toimittaneet AMD Kiinan Schenzhenin yksikköön tuotekehityslaboratorion automaatio-ohjauksen ohjelmistoalustan, kertoo toimitusjohtaja Ilkka Myllyperkiö

Toimitukset toteutetaan Myllyperkiön mukaan seuraavan 2–3 kuukauden aikana.  Lisäksi yritys neuvottelee AMD-konsernin Pohjois-Amerikan suuntaan Kanadan Toronton yksikön, USA:n Teksasin yksikön sekä Piilaaksossa sijaitsevan Cupertinon yksikön edustajien kanssa. Nyt avautunut merkittävä kaupallinen yhteistyö kiihdyttää liiketoimintaa. AMD kuuluu maailman suurimpiin puolijohdetoimittajiin, jonka tuotteita tarvitaan niin autoteollisuudessa kuin kulutuselektroniikassakin. Tähän asti pääosa Sofica Oy:n asiakkaista on ollut aasialaisia puhelin- ja komponenttivalmistajia. Myös autoteollisuuden kasvava tarve kameratekniikkaan on luonut markkinoita kameroiden ja optisten sensorien testaus- ja tuotekehitysvaiheen testauksen automatisoimiseen erikoistuneelle yritykselle. 

– Yhä korkeammalle automatisoitu teollisuus vaatii, että myös tuotekehityksen puolella jätetään aikaa vievät rutiinimittaukset robottien huoleksi. Juuri tuotekehityksen automatisointi robotiikalla ja ohjausjärjestelmillä mm. kamera- ja komponenttiteollisuudessa onkin ollut erikoisalaamme jo noin kymmenen vuotta, Myllyperkiö kertoo.

Kauppasodasta hyötyä

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sataa nyt Sofican kaltaisen yrityksen laariin. Yritysten on pakko rakentaa vaihtoehtoisia toimitusketjuja. Koronaviruksen vaikutuksesta puolestaan monikansalliset konsernit ovat nyt vaikeuksissa Aasian toimitusketjujen pätkiessä.

– Teollisuuden toimitusketjuissa suurten toimijoiden keskinäiset riippuvuudet ovat suuria. Sofican tuotteiden alhainen komponenttiriippuvuus Aasian tuotteista sekä toimintamme ketteryys ja joustavuus ovat nyt valttia, Ilkka Myllyperkiö muistuttaa.

Uusia sijoittajia kutsutaan mukaan

Toteutunut kauppa osoittaa hallituksen puheenjohtajan Keijo Koivun mukaan kasvuinvestoinneille olevan todellista tilausta markkinoilla. Soficalla onkin parhaillaan käynnissä rahoituskierros kasvun tueksi. Kasvurahoituskierros on avoinna kaikille sijoittajille. Tavoitteena on tukea kasvua suuntaamalla annin tuotto (tavoitteena 0,5–1,4 miljoonaa) muun muassa tuotekehitykseen, asiakkaita lähellä olevan tukiverkoston luomiseen sekä uusiin segmentteihin laajentumiseen.

– AMD-sopimus lähettää sijoittajillekin positiivisen signaalin. Vuosien pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää niille, jotka ovat uskoneet konseptiimme, hallituksen puheenjohtaja Keijo Koivu iloitsee.

Linkki kasvurahoituskierrokseen >>
Yrityksen kotisivut http://www.sofica.fi/