Vinkkilista onnistuneeseen sijoittumiseen uudelle paikkakunnalle

Yrityksen sijoittuminen uudelle paikkakunnalle

Päämies, uudet asiakkaat, enemmän potentiaalista työvoimaa, vapaa toimitila. Yrityksen laajentumiseen tai sijoittumiseen uudelle paikkakunnalle vaikuttavat monet asiat. Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia, joiden avulla sijoittuminen helpottuu. Esimerkkinä sijoittumispaikasta Seinäjoki – avaruuden pääkaupunki.

Missä on paras kysyntä?

Missä on oman yrityksen kasvun kannalta otollisimmat markkinat? Mitkä alueet ylipäätään kasvavat Suomessa? Miten varmistan, että olen ”oikeissa joukoissa”?
Seinäjoella kaupungin asukasluvun kasvu suhteellisesti maan huippua (+1%/v). Yritykset investoivat Seinäjoella yli miljardi euroa vuosina 2017-2021. Se kertoo vahvasta luottamuksesta omaan tekemiseen ja alueeseen. Seinäjoki on Suomen suurimpien kauppakaupunkien joukossa. Marraskuussa 2019 on auennut Suomen 3. Ideapark. Ostovoimaa siis on.

Mikä on paras sijainti?

Mikä on sijainniltaan paras paikka yrityksellesi suhteessa asiakkaisiin, päämiehiin, alihankkijoihin, toimittajiin, työvoimaan?
Seinäjoki on logistisesti läntisen Suomen ykkönen, puolivälissä Helsinki-Oulu-kasvukäytävää. Kaupunki on sekä juna- että rekkaliikenteen tärkeä solmukohta. Vientituotteet lähtevät maailmalle 1-2 tunnin matkan päästä Vaasan, Kaskisten ja Kokkolan satamista. Kaupungin sisällä siirtyy paikasta toiseen enintään vartissa ja yritysalueilla kaikki potentiaaliset yhteistyökumppanit ovat 5 minuutin säteellä.

Mistä parhaat osaajat?

Osaajapula on yritysten kasvun yksi pahimpia pullonkauloja. Isoilla paikkakunnilla on osaajareserviä, mutta myös vaihtuvuus on suurta.
Seinäjoella on perinteisesti paljon elintarvikealan, teknologiateollisuuden, kaupan ja palveluiden sekä hoitoalan osaajia. Täällä työntekijöiden asenne on kohdallaan. Töitä tehdään yrittäjämäisellä asenteella.
Into Seinäjoki auttaa yrityksiä nostamalla työpaikkoja esille ja markkinoimalla niitä. Voimme myös tehdä yrityksen kanssa yhteisrekrytointitempauksia alueellamme sopivan työvoiman saamiseksi.
Seinäjoen ammatillisesta koulutuksesta ja ammattikorkeakoulusta valmistuu vuosittain yli tuhat osaajaa.

Missä paras ilmapiiri?

Yritysilmapiirillä on suora vaikutus yritystoiminnan kehittymiseen kunnan alueella. Jokainen yksittäinen kunta vaikuttaa myös oman päätöksentekonsa ja organisaationsa toiminnan kautta siihen, kuinka yritystoiminta kehittyy.”  Uudenkaupungin elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen, väitöskirjassaan.
Seinäjoki on yrittäjyysilmapiirissä moninkertainen Suomen mestari. Olemme ykkönen Elinkeinoelämän Keskusliiton Kuntabarometrissä (neljästi peräkkäin), Suomen Yrittäjien Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyssä (kahdesti peräkkäin) sekä Taloustutkimuksen Kuntien imago -tutkimuksessa.

Paikkakunta valittu, mitäs sitten?

Markkinalle yritysostolla?

Usein nopein tapa ankkuroitua uudelle paikkakunnalle on ostaa olemassa oleva yritys, jolla on valmis asiakaskunta. Seinäjoella on jo vuosia tehty aktiivisesti töitä sujuvien omistajanvaihdosten eteen. Tunnemme alueen yritykset ja voimme tehdä sinulle listan potentiaalisista ostettavista yrityksistä. Voit myös itse käydä tutustumassa avoimesti myynnissä oleviin yrityksiin Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien ylläpitämässä yrityspörssissä tai Suomen Yrityskauppojen sivuilla.

Mistä sopivin toimitila?

Kannattaako ostaa, vuokrata, teettää? Miten arvo säilyy? Vapaana olevista toimitiloista ja yritystonteista on monella kaupungilla erillisiä palvelusivustoja, joissa voi itse tehdä esityötä. Seinäjoella sivusto löytyy osoitteesta toimitilat.seinajoki.fi. Sieltä voit selata vapaana olevia tiloja. Vielä nopeampi tapa on pirauttaa Intoon (+358 50 4300 792). Me etsimme toiveidesi mukaiset vaihtoehdot.Voimme tarvittaessa myös neuvotella rahoittajien/rakentajien kanssa, jotka voisivat rakentaa tilat käyttöönne. Nopeasti kasvavassa kaupungissa, kuten Seinäjoella, investoinnin arvo vähintään säilyy.

Parhaan tiimin rekrytointi

Helpointa on luonnollisesti aloittaa kysymällä nykyisiltä työntekijöiltäsi, onko joku kotoisin sijoittumispaikkakunnalta. Hänellä voi olla iso motivaatio muuttaa. Seinäjoki tarjoaa maksutonta rekrytointikanavaa, jossa sijoittumista suunnitteleva yritys voi vaivattomasti ilmoittaa avoimista työpaikoista (esim. www.toihinseinajoelle.fi). Teemme tarvittaessa kanssasi kampanjan osaajien rekrytoimiseksi. Sitten tutustumaan ja verkostoitumaan.

Sitten tutustumaan ja verkostoitumaan

Lanseeraus uudelle yleisölle

Miten päästä nopeasti kiinni uusiin asiakkaisiin? Miten tutustua tehokkaimmin muihin yrityksiin? Mitenkäs yhteydet kaupungin päättäjiin?Seinäjoki on saanut aina kiitosta siitä, että täällä on helppo ja nopea tutustua kaikkiin ja että kynnykset kaupungintalolle ovat matalat. Mukaan pääsee nopeasti myös eri toimialojen yritysverkostoihin, yrittäjäjärjestöjen sekä kauppakamarin toimintaan. Into järjestää vuosittain kymmeniä tapahtumia, joiden yksi keskeinen tavoite on tutustuttaa ihmisiä toisiinsa. Into auttaa tarvittaessa myös mediayhteyksien luomisessa ja tiedottamisessa omien kanaviensa kautta.

Oppilaitokset ja T&K-kumppanit

Mistä tukea tuotekehitykseen? Miten hyötyä alueen korkeakoulujen tai yksityisten tutkimuslaitosten toiminnasta? Seinäjoen ammattikorkeakoululla on monipuolinen palvelutarjoama yrityksille: mm. lukuisia eri laboratorioita (mm. auto- ja työkonetekniikan, automaatiotekniikan, bio- ja elintarviketekniikan sekä kone- ja tuotantotekniikan laboratorio) sekä noin 100 TKI-projektia vuodessa. Seinäjoen yliopistokeskuksen Epanet-tutkimusprofessorit ryhmineen tarjoavat alueen yrityksille monia kiinnostavia kehityshankkeita. Foodwest Oy on valtakunnallisesti yksi merkittävimpiä elintarvikealan tuotekehitysorganisaatioita. Sillä on yli 1000 asiakasta ja 10 000 kuluttajan käyttäjä/testaajarekisteri.

Ota yhteyttä

Asiakas, kumppani, työntekijä vai tontti haussa? Anna meidän auttaa.

Jukka Pajunen, puh. 044 418 1215, jukka.pajunen(at)intoseinajoki.fi